Fler nyheter

Nyhetsarkiv

Nyheter


Fasadfel kan kosta miljarder

källa
www.mentoronline.seFasadfel kan kosta miljarder
2008-04-30

Byggbolag, fastighetsägare och möjligen också försäkringsbolag riskerar kostnader i mångmiljardklassen för att åtgärda felkonstruerade fasader, enligt nättidningen E24.

Det gäller metoden med fasader av putsad expanderad polystyren, EPS, som i många fall visat sig leda till fuktskador.

ENLIGT E24 handlar det om cirka 22 500 villor, 15 000 lägenheter i radhus och ett stort antal flerfamiljshus som befinner sig i riskzonen att drabbas av fuktskador på grund av byggmetoden.

PROBLEMET med metoden är att EPS-fasaderna saknar luftspalt mellan grundstommen och själva fasadplattorna, vilket innebär att fukt som kommer in ej kan ventileras ut. På senare år har undersökningar av relativt nya hus byggda med metoden visat stora skador och det hela kan betecknas som en tickande bomb.

EN UPPSKATTNING gällande kostnaderna för fasadbyte på de drygt 22 000 villorna i riskzonen landar på drygt 11 miljarder kronor. Byggmetoden har varit branschstandard i femton års tid och använts av i stort sett samtliga byggbolag på marknaden. Detta trots att tekniken inte angetts som lämplig i referensverket AMA, utgivet av Svensk Byggtjänst och innehållande uteslutande beprövade metoder.