Fler nyheter

Nyhetsarkiv

Nyheter


Solskyddsfest på lördag!

– Vi fortsätter med vår ambition att få fler och fler att förstå både nyttan och nöjet med bra solskydd till huset. Den 15 mars är det återigen dags för Solskyddsdagen.Magnus Gunnarsson, förbundssekreterare i Svenska Solskyddsförbundet, berättar att Solskyddsdagen är ett initiativ från förbundet där man enar så många återförsäljare som möjligt att göra lite extra i butikerna under en helg.

– I höstas lockade butikerna bl a med en tävling där första pris var en resa till solen. Och eftersom vi gillar sol kör vi tävling i år igen.

Men även om man gillar sol i branschen har man även kunskapen om hur viktigt det är att kunna reglera solskenet. Också här på våra nordliga breddgrader där solens låga läge kan ställa till riktigt mycket besvär.
– Det är lustigt att se hur många som förstår vikten av solskydd när det gäller bilkörning, både avseende bländning och värme. Men inte tänker så när det gäller huset.

Gunnarsson berättar hur förvånade många blir när de förstår hur enkelt det faktiskt är att öka komforten och få en mycket bättre energiekonomi i huset.

– Fastighetsbolag har blivit bättre på att utnyttja det naturliga ljuset och värmen från solen samt hålla ute värme och kyla ute när det är lämpligt. Det har även sett de arbetsmiljömässiga ergonomiska vinsterna med att kunna reglera ljuset. Men på privatmarknaden är kunskapen om möjligheterna sämre.

Idag kan väldigt avancerade solskydd installeras kostnadseffektivt även i den vanliga enfamiljsvillan. Motordrivna jalusier eller markiser styrs av timers, vind- och ljussensorer och kopplas till belysning, dörrlås och garageportar. Allt kontrolleras genom en central manöverpanel eller via nätet. På fastighetssidan handlar det om anläggningar som registrerar och reagera på skiftningar i vädret. Data som samverkar med systemen för bland annat värme och ventilation.

– Men självklart kan det räcka med en klassisk markis. Våra medlemsbutiker är kolossalt duktiga och ger handfasta råd om allt från vanliga rullgardiner till automatiserade och integrerade anläggningar för hela fastigheter, avslutar Gunnarsson.

För vidare information vänligen kontakta Svenska Solskyddsförbundets förbundssekreterare Magnus Gunnarsson, tel: 0515-10554, e-post: magnus.gunnarsson@solskyddsforbundet.se
Lista över deltagande företag, öppettider och annan information, besök evenemangets hemsida: www.solskyddsdagen.se