Fler nyheter

Nyhetsarkiv

Nyheter


Vinnaren av Solskyddspriset 2015 är utsedd

Nu är vinnaren av Solskyddspriset 2015 utsedd: Thoréns Markis & Persienn AB

Till Solskyddspriset 2015 hade hela 24 tävlingsbidrag lämnats in så det var i tuff konkurrens som årets vinnare korades på Svenska Solskyddsförbundets kongress den 19 november i Malmö. Juryn hade till slut enats om att utse objektet "Chalmers Johanneberg Södra", inlämnat av Thoréns Markis & Persienn AB, till värdig vinnare av årets Solskyddspris.

 

"Chalmers Johanneberg Södra" - kort beskrivning: Johanneberg Södra är ett kontorshus med två byggnadskroppar i sex plan, samt källare under ett av husen. Total byggnadsyta är 8000 m2 innhållande kontor, konferenslokaler inklusive café och restaurang. Fasadpersienner i samma RAL kulörer som respektiver byggnader för att ge en känsla av att synas men ändå vara osynliga, monterade i glasfasader. Solskyddens primära uppgift är att säkerställa byggnadens klimat i form av termisk balans och energieffektivitet. Solskyddet är alltså inte ett bländskydd. Eventuella bländningsproblem löses med lämpliga invändiga solskydd.

Juryns motivering:

"Detta projekt är ett skolboksexempel på hur bra resultatet kan bli när samtliga spelare i en byggprocess samspelar och strävar mot samma mål -> Att till rätt kostnad skapa en så bra och tilltalande byggnad som möjligt. Beträffande solskyddet synliggjordes detta genom:

Gediget förarbete kring termisk komfort och VVS integration
Gediget förarbete kring ljus och ljudkrav
Och inte minst… ett gediget förarbete kring byggnadens kommande användare och dess behov

Detta medförde att man redan på ett tidigt stadie kunde välja rätt typ av solskydd och funktion. Arkitekten gavs därmed stora möjligheter att integrera solskyddet på ett mycket estetiskt tilltalande sätt i byggnaden. Resultatet talar för sig själv – notera även de runda fönstren."

Nöjda vinnare: Peo Thorén och Anders Berkander, Thoréns Markis & Persienn

Nedan hittar du alla 24 tävlingsbidrag till Solskyddspriset 2015:

 Tävlingsbidrag Solskyddspriset 2015